Hagia Sophia - Helt sjukt

Hagia Sophia

 

När man börjar promenera mot Hagasofia är det svårt att tänka sig hur gammalt det egentligen är, hur stort det är och vad som gömmer sig inuti detta mästerverk som har funnits över 1300år. 

--

När man kliver in möts man av massiva portar. Så stora att man förstår inte hur det är möjligt? Genom dessa portar har mäktiga personer, stora arméer och folket klivit in och ut. Man kan se hur den gigantiska tröskeln av marmor har sjunkit ner, som om den vore av ett mjukt material och sjunkit ner i mitten. Dessa portar och väggar reflekterar någon form av aura som gör att man fattar att detta stället har en lång historia bakom sig, här har det hänt mycket. När man går in till den stora samlingssalen förstår man först då hur högt i tak det är – wow!

 Detta stället har både varit kyrka och moské genom tiden. Det finns en del målningar kvar som både är gjorda med färg samt mosaik-porträtt.  De flesta som har fått ett mosaikporträtt är folk som har skänkt pengar eller bidragit med nåogt till Haga Sofia. 

 Arkitekten som har byggt Haga Sofia har tänkt ut sådana sjuka detaljer som spelade stor roll för hur den användes då och för hur den skulle hålla i framtiden. Än idag när man reparerar byggnaden, kan det hända att man hittar notiser/lappar i väggarna med text som förklarar vad man ska tänka på om någon skulle reparera byggnaden i framtiden? Med dagens teknologi kan byggnader rasa samman i tusen bitar och inte hålla så bra. Men Haga Sofia har funnits i ca 1300år. Ni kan söka på google och hitta massa cool fakta om byggnaden och vad den har varit med om genom tiderna :) 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress